19: Varianta 3 - etapa 2: ŠENTILJ V SLOVENSKIH GORICAH - JARENINSKI DOL - PERNICA - (MARIBOR) - MALEČNIK - SPODNJI DUPLEK

 28 km, 6 ur 45 min

Od turistične kmetije nadaljujemo pot po dovozni cesti navzdol do glavne ceste Šentilj–Jareninski Dol. Na križišču zavijemo levo po cesti do odcepa za ''mrzli studenec''. Tukaj gremo desno čez potok v gozd, skozi katerega se povzpnemo na greben, kjer stopimo na gramozno cesto. Levo vodi cesta do lovske koče LD Jarenina, mi pa nadaljujemo pot naravnost v smeri Kaniže. V naslednjem križišču gremo desno in rahlo navzgor, ko pa se začne cesta spuščati, zavijemo pri naslednjem odcepu desno na greben. Hodimo po valovitem grebenu med Jareninsko dolino in Cirkniško dolino. Na križišču pri križu nadaljujemo pot naravnost ter na naslednjem križišču zavijemo desno. Mimo posameznih hiš ponovno dosežemo cesto, po kateri gremo mimo spomenika NOB do kmetije Eferl v Kaniži.
Od mostu čez Muro v Tratah do kmetije Eferl so nas vodile belo-rdeče Knafelčeve markacije. Od kmetije Eferl do Pernice pa bomo hodili po poti, označeni z okroglimi belo-rumenimi markacijami za pohodne tematske poti.
Pri kmetiji Eferl zavijemo levo po cesti navzdol in med vinogradi dosežemo cesto Jareninski Dol–Pesnica. Po tej cesti zavijemo levo po hribu navzdol in na prvem križišču se naša pot nadaljuje desno v središče Jareninskega Dola, kjer stoji Marijina cerkev.

Iz središča Jareninskega Dola se odpravimo nekaj metrov nazaj proti Šentilju, nato pa zavijemo desno na lokalno cesto, po kateri se povzpnemo na vrh grebena. Na sedlu zavijemo desno. Grebenu, po katerem se razteza naselje Jareninski Vrh, sledi Marijina romarska pot vse do izteka pri Perniškem jezeru. Na križiščih smo pozorni na markacije, ki nas vedno vodijo po grebenski cesti. Ob zaključku grebena se spustimo mimo vikend hišic navzdol skozi gozd do velikega travnika z vinogradom. Po kolovozu se spustimo do hiš, kjer stopimo na cesto Pesnica–Zgornje Vukovje. Gremo desno do bližnjega križišča ter nato naravnost do picerije. Na križišču zavijemo levo in pot nadaljujemo po lokalni cesti proti Pernici. Cesta poteka ob Perniškem jezeru, sprva med travniki in njivami, nato pa skozi naselje novejših stanovanjskih hiš. Ko dosežemo glavno cesto Maribor–Lenart, gremo po pločniku levo čez nadvoz prek avtoceste Maribor–Lendava. Kmalu smo na križišču, kjer zavijemo levo skozi del naselja Obrat, v središče Pernice.
Od Pernice do Zgornjega Dupleka nas bodo ponovno vodile belo-rdeče Knafelčeve markacije.
Iz središča Pernice pot nadaljujemo mimo trgovine čez krožišče proti novemu naselju ob pokopališču. Po lokalni cesti se vzpenjamo sprva po asfaltu, nato pa po gramozni cesti do razvodnega grebena, ki je meja med občinama Pesnica in Maribor. Na grebenu dosežemo asfaltno cesto, po kateri se usmerimo desno v naselje Hrenca. Po krajšem spustu se ponovno vzpnemo do križišča, kjer se pot usmeri levo na grebenski kolovoz. Po njem pridemo ponovno na asfaltno cesto, ki jo kmalu zapustimo v levo.
Hodimo po pokrajini Slovenskih goric, prepredeni z vinogradi, sadovnjaki in vmesnimi zaplatami listnatega gozda. Pogledi nam sežejo daleč proti Dravskemu polju, Pohorju in podaljškom Karavank s Konjiško goro, Bočem in Donačko goro.
Po grebenski cesti mimo vinotočev in turistične kmetije pot doseže Marijino romarsko cerkev na Gorci pri Malečniku.

Čez cerkveno dvorišče nadaljujemo pot ob križevem potu do središča Malečnika. Mimo cerkve sv. Petra, kjer gremo levo, se pot spusti do glavne ceste ob reki Dravi. Ob glavni cesti hodimo le kratek čas, saj na prvem križišču zavijemo desno proti Trčovi. Po pločniku poteka pot do prvega odcepa lokalne ceste, kjer gremo levo. Po tej lokalni cesti se deloma skozi gozd in mimo posameznih stanovanjskih hiš povzpnemo na greben Trčove. Na križišču gremo desno po grebenski cesti v smeri Metave.
Med posameznimi hišami pridemo kmalu do križišča, kjer zavijemo desno. Že po nekaj metrih se usmerimo levo na lokalno cesto, ki se spušča v naselje novejših hiš. V naselju nas markacije usmerijo levo po ulici, na koncu katere se začnemo ponovno vzpenjati na greben naselja Trčova. Na grebenu gremo na križišču desno po lokalni cesti do konca asfalta. Kmalu smo v gozdu, skozi katerega čez Kamenščak dosežemo prve hiše v naselju Zgornji Duplek.
V naselje novejših hiš v Zgornjem Dupleku se iz Kamenščaka spustimo sprva po gramozni, nato pa po asfaltni cesti. V naselju najprej zavijemo levo in na glavni cesti desno. Kmalu smo na križišču z evropsko kulturno potjo sv. Martina Tourskega, ki prihaja iz Miklavža na Dravskem polju. Od tega križišča do Vurberka nas bodo ponovno vodile belo-rumene markacije za pohodne tematske poti.
Pot nadaljujemo levo po kolovozu med travniki in polji v smeri Spodnjega Dupleka. Na koncu kolovoza pridemo do križišča asfaltnih cest. Gremo naravnost in pri prvi hiši desno po gramozni cesti. Po robu dravske terase se spustimo do hiš v naselju Spodnji Duplek. Po cesti gremo levo do odcepa nove steze za pešce. Naravnost pridemo v središče Spodnjega Dupleka, kjer stoji lepo urejena občinska stavba.Preden v naselju Hrenca zapustimo asfaltno cesto in krenemo na grebenski kolovoz, se od naše poti odcepi pot, po kateri lahko obiščemo Baziliko sv. Marije v središču Maribora. Pot nadaljujemo naravnost po asfaltni cesti do križišča, kjer gremo levo do turistične kmetije. Na bližnjem križišču gremo ponovno levo, nato pa po nekaj metrih desno navzdol proti avtocesti. Pod avtocesto nadaljujemo pot po lokalni cesti, ki se vzpenja med posameznimi hišami po hribu navzgor. Čez Meljski hrib se spustimo v naselje Meljski Dol, kjer prek nadvoza prečkamo hitro cesto in železniško progo Maribor–Gradec/Graz. Po prečkanju nadvoza pridemo na Šentiljsko cesto, po kateri gremo proti središču mesta. Mimo železniške in avtobusne postaje pridemo po Partizanski cesti do Marijine bazilike, ki stoji v neposredni bližini Trga svobode.
 

Zemljevid etape:
Zemljevid etape
Profil etape:
Profil etape
Informacije:
{picture_name}