3: Varianta 4 - etapa 3: GORIŠNICA - FORMIN – BORL – MMP ZAVRČ/DUBRAVA KRIŽOVLJANSKA

17 km, 4 ure

 

Iz Gorišnice gremo v krožišču levo po cesti v smeri Formina. Pot poteka po lokalni cesti, sprva med polji, nato pa ob vznožju nasipa dovodnega kanala HE Formin. V levem ovinku pred naseljem Formin zapustimo cesto in se čez mostiček pod nasipom kanala odpravimo do dovozne ceste v Forminu. Med stanovanjskimi hišami pridemo do ceste, po kateri gremo desno do mostu čez odvodni kanal HE Formin. V križišču pred mostom se naši poti priključi evropska pešpot E7, ki poteka od Hodoša proti Kobaridu. Skupaj z našo potjo poteka do Borla. Kmalu po prečkanju mostu, pri kovinskem stebru za daljnovod, zapustimo asfaltno cesto ter zavijemo levo na kolovoz. Med polji gremo do manjšega gozda in po traktorski poti ob robu gozda desno med njivami do vstopa v obdravski gozd. Po gozdni cesti pridemo do gramozne ceste. Po njej gremo le nekaj metrov levo, nato pa pri mogočnem hrastu zavijemo desno. Kmalu pridemo iz gozda med polja, sredi katerih stoji betonski steber električnega daljnovoda. V daljavi že vidimo lovski dom sv. Marjeta, pri katerem pridemo na asfaltno cesto. Mimo lovskega doma gremo po cesti mimo piščančje farme naprej do bližine naselja Gajevci. Sto metrov pred lepo urejenim ribnikom zavijemo levo na gramozno gozdno cesto, po kateri pridemo do žične ograje farm. Ob robu gozda gremo po kolovozu naravnost do vhoda v obdravski gozd. Po gozdnem kolovozu hodimo do stare struge reke Drave. Na križiščih smo pozorni na markacije in smerne puščice. Ob obrežju Drave gremo sto metrov ob toku navzgor, nato pa ponovno zavijemo v obdravski gozd, skozi katerega pridemo na križišče gozdnih cest v bližini naselja Muretinci. Gremo levo po gozdnem kolovozu do gramozne ceste ter desno po njej dosežemo križišče pred borlskim mostom. Najprej zavijemo levo, nato pa čez nekaj metrov še enkrat levo čez most mimo gostišča v Dolanah. Pot nadaljujemo ob robu ceste Ptuj–Zavrč do odcepa za grad Borl. Po tej cesti gremo desno čez mostiček do betonskega transformatorja, kjer nas smerna tabla usmeri desno na gramozno cesto. Po njej gremo do bližnjega križišča, kjer se držimo desne spodnje ceste, ki nas pripelje do novejše hiše. Ob robu gozda, levo od hiše, se začnemo vzpenjati do vhoda v bukov gozd. Skozenj se v serpentinah in ob postajah križevega pota povzpnemo do cerkve sv. Ane na Velikem Vrhu. Mimo cerkve se po grebenu povzpnemo do hiše z vrtom, pri kateri stopimo na asfaltno cesto. Po cesti gremo levo med vinogradi po razloženem naselju Veliki Vrh. Ko pridemo do ceste Borl Hrastovec, gremo desno po njej. Po nekaj metrih zapustimo asfaltno cesto ter zavijemo levo po kolovozu v gozd.
Ko zapustimo asfaltno cesto, se poslovimo tudi od belo-rdečih Knafelčevih markacij. Naprej vse do Gruškovca nas bodo vodile belo-rumene markacije za pohodne tematske poti.
Po gozdnem kolovozu se približamo asfaltni cesti in vinogradom v Hrastovcu, a ostanemo v gozdu in pot nadaljujemo levo proti Zavrču. Po grebenu dosežemo Marijino cerkev, ki stoji na griču v bližini Zavrča. Od cerkve se spustimo med vinogradi do osnovne šole in župnijske cerkve sv. Miklavža.
Od cerkve gremo do gradu Zavrč ter po cesti navzdol do glavne ceste Ptuj Varaždin. V krožišču zavijemo desno in mimo bencinske črpalke pridemo do mednarodnega mejnega prehoda Zavrč/Dubrava.

Pot lahko nadaljujemo na Hrvaško proti Mariji Bistrici ali po slovenski strani do mejnega prehoda Zgornji Leskovec/Cvetlin.

   

 

Zemljevid etape:
Zemljevid etape
Profil etape:
Profil etape
Informacije:
informacije prenocisca gostisca vinske_kleti turisticne_kmetije