2: Varianta 4 - etapa 2: SVETA TROJICA V SLOVENSKIH GORICAH – VITOMARCI - JURŠINCI - POLENŠAK - GORIŠNICA

34 km, 9 ur

 

Iz središča Sv. Trojice nadaljujemo pot desno po cesti ob kamnitem zidu do cerkvenega dvorišča. Zavijemo levo in se po romarskih stopnicah spustimo do vzhodne obale Trojiškega jezera.
Pri kapeli gremo levo po makadamski objezerski cesti naprej do asfaltne ceste, ki jo le prečkamo in nadaljujemo pot po lokalni cesti do hiš v Vaški ulici. Tukaj se od Marijine romarske poti odcepi Pot sv. Martina.
Od križišča poti v Vaški ulici do Drbetincev nas bodo vodile belo-rumene markacije za pohodne tematske poti.
Zavijemo levo na kolovoz, ki se začne med travniki kmalu rahlo vzpenjati. Po njem dosežemo asfaltno cesto. Po njej gremo levo do bližnjega križišča, kjer zavijemo desno na gozdno cesto, ki vodi proti lovskemu domu. Sprva po asfaltu, nato pa po makadamu skozi gozd Dobrava sledimo cesti do naselja Spodnje Verjane v dolini potoka Drvanja. Na prvem križišču, ko stopimo na asfaltno cesto, zavijemo levo, nato pa pot nadaljujemo desno po novem mostu čez potok Drvanja. Sedaj smo na ravnini, ki so jo izoblikovali reka Pesnica in njeni pritoki. Po lokalni cesti hodimo do domačije Žel, kjer zavijemo desno proti Brengovi. Cesta se vije ob robu gozda in mimo večje kmetije kmalu dosežemo glavno cesto Spodnja Senarska–Cerkvenjak. Cesto le prečkamo, nato pa se podamo po nadvozu čez avtocesto A5 Maribor–Lendava. Takoj za nadvozom zavijemo desno na makadamsko cesto, ki poteka sprva ob avtocesti. Na prvem križišču zavijemo levo in gremo mimo športnega letališča s kontrolnim stolpom do asfaltne ceste v naselju Čagona. Na asfaltni cesti zavijemo desno in jo kmalu zapustimo, saj gre naša pot levo v Spodnjo Čagono. Po lokalni cesti gremo sprva ob potoku, na prvem križišču pa zavijemo desno na gozdno cesto ter se povzpnemo na greben. Na grebenu pri mogočni lipi stopimo na asfaltno cesto. Po njej gremo desno do turistične kmetije v Drbetincih. Od križišča pri turistični kmetiji pa vse do Velikega Vrha v Halozah nas bodo ponovno vodile belo-rdeče Knafelčeve markacije. Pot nadaljujemo naravnost po grebenski cesti, ki vodi skozi naselje Drbetinci. Kmalu smo pri turistični kmetiji Druzovič, od koder nadaljujemo pot naravnost po cesti do križišča pri kapeli. Tudi tukaj gremo naravnost in kmalu smo v Vitomarcih, kjer stoji cerkev sv. Andraža.
Marijina romarska pot se iz Vitomarcev nadaljuje po cesti naprej mimo osnovne šole po hribu navzdol do križišča s cesto proti Cerkvenjaku. Zavijemo desno po glavni cesti, a pri bližnjem nasadu jablan gremo levo na cesto, ki vodi k lovskemu domu. Na koncu nasada je križišče, kjer zavijemo desno. Med polji dosežemo vas Hvaletinci, kjer ponovno stopimo na asfaltno cesto. Po njej gremo levo v središče vasi, kjer stoji kapela.
Po desni cesti gremo do zadnje hiše v Hvaletincih. Pri hiši zavijemo desno na kolovoz. Prečkamo potok Mala Brnica, ki je mejni med občino Sv. Andraž in Juršinci. Gremo do gozda, imenovanega Muže, skozi katerega se začnemo vzpenjati. Skozi lep listnat subpanonski gozd pridemo do roba gozda, ob katerem je velik travnik. Naša pot se priključi kolovozu, po katerem pridemo na gramozno cesto. Po njej gremo levo do razloženega naselja Grlinci. Pri prvi kmetiji gremo desno po asfaltni cesti do bližnjega križišča, kjer zavijemo levo. Pot se rahlo vzpenja vse do znane kapele Aleluja v Dragoviču. Z vzpetine, na kateri stoji kapela, se nam odpre širok razgled na Osrednje Slovenske gorice in Pesniško dolino.
Pri kapeli gremo levo ter se po cesti spustimo v središče Juršincev. V krožišču nadaljujemo pot naravnost proti cerkvi sv. Lenarta. Čez cerkveno dvorišče se povzpnemo do pokopališča in naprej do turistične kmetije. Po lokalni cesti se rahlo vzpenjamo proti Sakušaku. Na ovinku pri opuščenem vinogradu nas oznake usmerijo levo navzdol v gozd. Skozenj se spustimo v dolino potoka Svujna. Prečkamo asfaltno cesto ter se naravnost povzpnemo do ovinka lokalne ceste, ki se v ključih vzpenja po klancu. Po tej cesti dosežemo grebensko cesto. Na križišču gremo desno in kmalu smo pri Puhovem muzeju v Sakušaku.
Od muzeja nadaljujemo pot po grebenski cesti do glavne ceste Juršinci–Gomila. Obdajajo nas številni vinogradi, ob katerih občasno uzremo staro slovenskogoriško hišo. Po glavni cesti gremo sto metrov levo, nato zavijemo desno po cesti navzdol do domačije Slodnjak. Pri domačiji gremo po kolovozu v gozd, skozi katerega se povzpnemo do večjega travnika, ob katerem stopimo na grebenski kolovoz. Desno od nas uzremo lepo urejeno romarsko znamenje, mi pa pot nadaljujemo levo. Po kolovozu se mimo stanovanjske hiše spustimo do kmetije Kokol. Skozi dvorišče nadaljujemo pot po kolovozu ob robu gozda do večjega travnika, kjer skozi gozd dosežemo cesto, ki vodi v stransko dolino.  Gremo desno in nato levo pod samotno hišo čez travnik do roba gozda. Skozi gozd se povzpnemo do grebenske asfaltne ceste na Ilovšaku, kot del naselja Polenšak imenujejo domačini. Po cesti gremo levo do odcepa na dovozno cesto v desno. Po tej dovozni cesti, ki se najprej nekoliko vzpne, se spustimo v dolino do glavne ceste Ptuj–Ljutomer. Previdno prečkamo cesto in gremo naravnost po poti ob manjšem jarku do roba gozda. Prečkamo umetni vodni jarek ter se po gozdni poti povzpnemo do asfaltne ceste na Polenšaku. Po njej gremo desno navzgor do bližnjega križišča, kjer zavijemo levo do Marijine romarske cerkve.

Pot nadaljujemo mimo gospodarskega poslopja, za katerim gremo levo po dovozni cesti do travnika. Ob robu travnika s sadovnjakom se spustimo v dolino naselja Polenci. Po gozdni poti pridemo do potoka, ki ga prečkamo ter pot nadaljujemo po kolovozu do asfaltne ceste, kjer gremo desno ter po nekaj metrih pri mogočni lipi levo na gramozno cesto. Po tej cesti se povzpnemo mimo posameznih hiš in skozi gozd do grebenske asfaltne ceste, ki vodi iz Polenšaka v Prerad. Po cesti gremo levo do križišča, ob katerem stoji leseno avtobusno postajališče. Na križišču sredi gozda gremo desno po cesti rahlo navzdol do odcepa gramozne ceste v levo. Po tej cesti se odpravimo v stransko dolino do gozda. Pazimo na odcep v levem ovinku, ko gremo naravnost med polji do roba gozda. Skozi gozd pridemo na gramozno cesto, po kateri se povzpnemo na Prerad, ki je večinoma porasel z vinogradi. Ko stopimo na asfaltno cesto, se povzpnemo do križišča, kjer gremo levo navzgor do najvišje točke v Preradu. Odpre se nam širok razgled na bližnjo in daljno okolico. Pot nadaljujemo nekaj metrov po cesti naprej do starejše hiše, pred katero zavijemo levo po kolovozu strmo navzdol. Sprva po kolovozu ob vinogradu, nato pa po asfaltni cesti se spustimo v dolino naselja Bresnica. Na križišču gremo najprej desno, pri prvi hiši pa zavijemo levo. Mimo te hiše se podamo v gozd. Po gozdni poti se povzpnemo na greben ter se skozi čudoviti bukov gozd odpravimo desno na Zamušanski vrh. Ko stopimo iz gozda, smo na grebenski cesti, po kateri gremo levo rahlo navzgor do dovozne ceste, kjer zavijemo desno. Povzpnemo se do podolgovate hiše, pri kateri se začnemo spuščati. Pot vodi med vinogradi do asfaltne ceste, po kateri gremo do roba gozda. Nekaj metrov za stanovanjsko hiše gremo levo v gozd, skozi katerega pridemo do ceste ob železniški progi Pragersko–Hodoš. Po cesti gremo desno do nadvoza čez železniško progo, pod katerim je železniško postajališče Zamušani. Levo prečkamo nadvoz ter pot nadaljujemo po stezi za pešce čez reko Pesnico v Gorišnico. Na križišču v naselju novejših hiš gremo levo ter po ožji dovozni cesti dosežemo glavno cesto PtujOrmož. Preden nadaljujemo pot proti cerkvi sv. Marjete, se lahko podamo desno po pločniku do Dominkove domačije. Po isti poti se mimo hotela vrnemo do prehoda za pešce. Previdno prečkamo cesto ter pot nadaljujemo po pločniku do trga pred cerkvijo sv. Marjete v Gorišnici. Nasproti cerkve sta občinska stavba in osnovna šola.
 

Zemljevid etape:
Zemljevid etape
Profil etape:
Profil etape
Informacije:
informacije prenocisca gostisca vinske_kleti turisticne_kmetije