1: Varianta 4 - etapa 1: GORNJA RADGONA - RODMOŠCI – NEGOVA - SVETA TROJICA V SLOVENSKIH GORICAH

23 km, 6 ur

 

Vzhodna smer Marijine romarske poti se začenja na mostu čez Muro, ki povezuje mesti Radgona/Bad Radkersburg in Gornjo Radgono. Po prečkanju mostu se usmerimo desno po Jurkovičevi ulici mimo radgonske kleti in župnijske cerkve sv. Petra v središče Gornje Radgone.
Marijina pot se po prečkanju glavne ceste Lenart–Radenci usmeri pri stavbi nekdanje gostilne na Simoničev breg. Pri zadnji mestni hiši smo že na dobro utrjeni gramozni cesti. Pot nas vodi po grebenu pobočja, kjer se razprostira razloženo naselje Hercegovščak. Na desni strani nas spremlja listnati gozd, na levi pa se širijo lepo obdelani vinogradi. Mimo posameznih hiš se povzpnemo na razgledno točko, ko jo domačini imenujejo Piramida. Na nadmorski višini 310 metrov stoji betonska skulptura v obliki kvadratne piramide. Takoj za piramido se spustimo v gozd ter kmalu prečkamo dvorišči dveh domačij v Hercegovščaku. Nato gremo desno po cesti in kmalu levo v klanec, kjer se držimo roba gozda. Pri lovski preži zavijemo desno in kmalu prispemo do hiše Hercegovščak 42. Na križišču cest Lomanoše–Police gremo v smeri Poličke vasi in naprej proti Zbigovcem. Vmes pot zapusti asfaltno cesto, saj se usmeri levo na vrh Polic, imenovan Hudrga, z značilno zidanico na vrhu. Po priključku na asfaltno cesto gremo levo po cesti v Orehovski Vrh, kjer nas na križišču markacije usmerijo v desno proti Rodmošcem. V središču Rodmošcev gremo naravnost po cesti do rojstne hiše akademika dr. Antona Trstenjaka.
Pot nadaljujemo naravnost po kolovozu do gozda. Skozi gozd se spustimo do asfaltne ceste v dolini reke Ščavnice, po kateri gremo levo do križišča s cesto, ki pripelje iz Rodmošcev. Mi gremo po glavni cesti naravnost v Spodnje Ivanjce. V središču vasi zavijemo desno in gremo po cesti v smeri Negove. V bližini mostu čez reko Ščavnico je lepo urejena Ivanjševska slatina, izvir mineralne vode, ob katerem stoji Marijin kip.  Med polji nadaljujemo pot do križišča na robu gozda. Gremo po cesti naravnost skozi gozd. Cesta se sprva rahlo vzpenja, na grebenu pa se spusti navzdol do križišča, kjer zavijemo levo proti Negovi. Po pešpoti, ki preseka cestne serpentine, pridemo v središče Negove, kjer stojita mogočen grad in Marijina cerkev.

Iz središča Negove nadaljujemo pot po pločniku v smeri Benedikta. Mimo negovskega pokopališča, kjer je pokopan karizmatični domačin Ivan Kramberger, gremo do križišča, kjer se naša pot odcepi levo na gramozno cesto. Po tej cesti gremo navzgor do stanovanjske hiše, kjer ponovno dosežemo asfaltno cesto. Po njej gremo do križišča v strnjenem naselju. Tukaj zavijemo desno ter se po cesti spustimo v dolino. Na križišču gremo naravnost po kolovozu, nato pa skozi gozd do ceste, po kateri dosežemo spominsko obeležje, ki stoji na mestu, kjer je stala rojstna hiša Frana Kocbeka. Preden dosežemo hišo z obeležjem, nas smerne oznake usmerijo desno navzdol skozi gozd. Ko pridemo iz gozda, se po dovozni cesti odpravimo do križišča. Po asfaltni cesti gremo le nekaj metrov desno, nato pa zavijemo levo na cesto, ki vodi navzgor do cerkve Svetih treh kraljev.
Od cerkve se nam odpre lep razgled na Benedikt v Slovenskih goricah s cerkvijo sv. Benedikta. V bližini je posajena potomka najstarejše vinske trte na svetu, modre kavčine iz Maribora. Od stare trte gremo po cesti naprej do bližnjega križišča, kjer zavijemo levo. Kmalu pridemo do table, ki označuje konec naselja Sveti trije kralji v Slovenskih goricah. Gremo po cesti naprej v dolino Drvanje, kjer prečkamo glavno cesto. Smerna tabla nas usmeri naravnost navzgor. Skozi naselji Obrat in Zgornji Porčič dosežemo križišče na grebenu pred Sv. Trojico. Gremo levo po cesti do gostilne, od koder že vidimo središče Sv. Trojice. Po prečkanju glavne ceste Lenart–Cogetinci nadaljujemo pot naravnost v središče Sv. Trojice v Slovenskih goricah.

 

Zemljevid etape:
Zemljevid etape
Profil etape:
Profil etape
Informacije:
informacije prenocisca gostisca vinske_kleti turisticne_kmetije