5: Varianta 3 - etapa 5: PTUJSKA GORA - JELOVICE – BUKOVJE – ŽETALE - MMP GRUŠKOVJE/MACELJ - SVETI AVGUŠTIN - (MP ZGORNJI LESKOVEC/CVETLIN)

24 km, 7 ur;  (41 km, 11 ur)

 

Iz Bukovja nadaljujemo levo po gramozni cesti navzdol do zaselka Medgore. Zaselek leži na sedlu med Donačko goro in Resenikom, kjer zavijemo desno po kolovozu čez travnik navzdol v dolino. Čez travnik pridemo v gozd. Po kolovozu se napotimo skozi gozd navzdol do levega odcepa, kjer zapustimo kolovoz ter se po stezi podamo do opuščene starejše hiše. Za hišo gremo naravnost ob robu travnika do vstopa v gozd. S travnika se nam odpre širok razgled na Žetalsko kotlinico, mogočni greben Maclja na jugu ter južno pobočje Resenika, po katerem vodi naša pot v Žetale. Po gozdni poti in kolovozu med posameznimi zidanicami pridemo do kmetije, ob kateri se po dovozni cesti spustimo navzdol do asfaltne ceste. Po njej gremo desno do križišča, kjer zavijemo levo navzgor do Marijine cerkve na Brezju pri Žetalah.

Pred vhodom v cerkev gremo levo navzdol po gozdni stezi do travnika, čez katerega dosežemo dovozno cesto. Po njej se odpravimo do glavne ceste Podlehnik–Rogatec. Od priključka na glavno cesto v Žetalah pa vse do mednarodnega mejnega prehoda Gruškovje/Macelj in naprej do mejnega prehoda Zgornji Leskovec/Cvetlin nas bodo vodile rumeno-bele markacije za pohodne tematske poti. Ob robu ceste nadaljujemo pot levo mimo osnovne šole do središča Žetal. Nad občinsko stavbo, ki je v zgradbi nekdanje osnovne šole, se nahaja župnijska cerkev sv. Mihaela.
Mimo kmetijske trgovine in bara se po pločniku spustimo navzdol do križišča, kjer zavijemo desno na lokalno cesto. Po njej gremo do hiše ob robu gozda, kjer zavijemo desno na gramozno cesto. Po tej cesti se povzpnemo do samotne kmetije in po kolovozu naprej do panoramske gozdne ceste, ki poteka po severnih pobočjih Maclja, imenovanih Log. Po gozdni cesti gremo levo vse do njenega konca na križišču z asfaltno cesto, ki vodi v Kozmince in Podlehnik. Mi gremo desno po asfaltni cesti čez mostiček in nato navkreber  do zaselka Janiče. Pod seboj že vidimo mednarodni mejni prehod Gruškovje/Macelj, do katerega se spustimo po cesti.

Pot lahko nadaljujemo na Hrvaško proti Mariji Bistrici ali po slovenski strani proti mejnemu prehodu Zgornji Leskovec/Cvetlin.
Pri mejnem prehodu Gruškovje gremo levo čez nadvoz v smeri Zgornjega Gruškovja. Sprva hodimo po asfaltni cesti ob zgradbah mejnega prehoda Gruškovje do prvega cestnega odcepa v levo. Po tej lokalni cesti gremo levo navzgor. Ko se povzpnemo do prvih hiš, se nam odpre širok razgled na Haloze, Macelj, Brezovo goro in Donačko goro. Po cesti gremo vse do lovskega križa in naprej do križišča z asfaltno cesto, ki pripelje iz Podlehnika. Po tej cesti nadaljujemo pot desno in mimo domačije Podgoršek do križišča, kjer se naša pot nadaljuje desno navzgor. Kmalu smo na gramozni cesti, ki se uravna. Po njej gremo vse do starejše hiše, ob kateri raste velik figovec. Tukaj zavijemo desno ter se po gramozni cesti mimo domačije Petrin spustimo v dolino potoka Psičina. Na križišču z asfaltno cesto gremo levo do domačije Odovski. Tukaj se desno odcepi pot, ki vodi na vrh hriba, k cerkvi Sv. Avguština, ob kateri stoji še cerkev Sv. Magdalene. Marijina romarska pot poteka naprej po asfaltni cesti do Lahove kapele, kjer gremo desno po gramozni cesti v manjšo dolino. Na koncu doline se začne cesta vzpenjati in na grebenu pridemo do domačije Forštnarič. Skozi dvorišče nadaljujemo pot ob vinogradu do manjšega sedla, od koder se spustimo v dolino do mejnega prehoda Zgornji Leskovec/Cvetlin.
Z leve se nam tukaj priključi vzhodna smer Marijine romarske poti, ki prihaja iz Gornje Radgone skozi Negovo, Polenšak in Zavrč. Pot se nato skozi Cvetlin in Lepoglavo nadaljuje v Marijo Bistrico na Hrvaškem.
 

Zemljevid etape:
Zemljevid etape
Profil etape:
Profil etape
Informacije:
informacije prenocisca gostisca vinske_kleti turisticne_kmetije