7: Varianta 2 - etapa 7: OLIMJE - VIRŠTANJ – BUČE – MMP BISTRICA OB SOTLI/RAZVOR

22 km, 5 ur 30 min

 

Iz središča Olimja se Marijina romarska pot nadaljuje desno po lokalni cesti navzgor. V isti smeri nas spremljajo markacije Evropske pešpoti E7, Emine romarske poti in Slomškove romarske poti. V prvem križišču zavijemo levo in pred vhodom v domačijo z znamenitimi jeleni zavijemo desno navzgor. Kmalu pridemo do cerkve sv. Andreja. Nekaj korakov naprej zavijemo levo navzdol po kolovozu in med dvema hišama vstopimo v gozd. Ko pridemo iz gozda, v križišču gramoznih cest odidemo levo navzdol in kmalu pri križu dosežemo asfaltno cesto. Zavijemo desno in se spustimo do križišča, kjer zavijemo levo po dolinski cesti. Ta nas pripelje do igrišča za golf. Pri križišču ob glavnem vhodu na golfsko igrišče zavijemo ostro desno navzgor po lokalni asfaltni cesti, ki se vzpenja do sedla, kjer dosežemo razloženo naselje Virštanj. Cesta se začne sedaj spuščati po južnih pobočjih med vinogradi in številnimi zidanicami. Na prvem križišču zavijemo desno ter se po asfaltni lokalni cesti in nato kolovozu odpravimo levo navzdol do glavne ceste Golobinjek–Lesično. Po njej se usmerimo desno in nadaljujemo pot po glavni cesti mimo znanega gostišča na Virštanju do bližnjega križišča, kjer nas smerna tabla usmeri levo proti Veračam in Bučam. Hodimo po lokalni cesti, ki se vije po valoviti kozjanski pokrajini. Najprej skozi razloženo naselje Verače ter nato skozi Bučko Gorco pridemo v Buče.
V središču Buč zavijemo levo proti cerkvi sv. Petra in se, še preden dosežemo cerkev, usmerimo desno po poti mimo nekdanje šole na asfaltno lokalno cesto, ki vodi v naselje Vrenska Gorca. V križišču pri kamnitem znamenju zavijemo levo v smeri Polja ob Sotli. Cesta se vije po desni strani doline. Ko pridemo med polji v vas, se nam z desne priključi Planinska pot XIV. divizije, ki nas kmalu zapusti in nadaljuje levo proti Sedlarjevem.  Marijina pot vodi 100 m naprej do kmetije Gradišek, kjer v križišču nadaljujemo desno po lokalni cesti navzgor proti naselju Brezovec.
Skozi Brezovec pri Polju, najprej med hišami, nato pa skozi gozd, se naravnost povzpnemo v razloženo naselje Križan Vrh. Takoj za večjo domačijo na desni lahko na levi strani vidimo zaselek strnjenih domačij Trebeže, ki ga sestavljajo 4 domačije, čudovite predstavnice podeželske stavbne dediščine.
Ko se cesta uravna, se pred nami odpre čudovit razgled. Za nami od severa proti jugovzhodu vidimo Rudnico, Boč, grad Tabor, Vina goro, Kuna goro in v ozadju Donačko goro. Naprej proti vzhodu po Hrvaškem Zagorju so v ozadju še Strahinjšćica in Ivanjščica. Pred nami južno pa Orlica s Svetimi gorami nad Sotlo in Kunšpersko goro.
Na križišču cest pri kapeli zavijemo levo. Pot nadaljujemo po glavni cesti mimo križa na levi in kapelice na desni strani. Sledimo markacijam in se spustimo po cesti mimo vinogradov skozi vas Črešnjevec v dolino do naselja Trebče. Na križišču z glavno cesto Bistrica ob Sotli–Podsreda gremo levo in nadaljujemo ob glavni cesti pribl. 1 km. Kmalu že lahko vidimo Bistrico ob Sotli s cerkvijo sv. Petra in nad njo mogočne Svete gore. Pred velikim sadovnjakom zapustimo glavno cesto in zavijemo desno na kolovoz čez travnik in rob gozda proti soteski reke Bistrice. Ko dosežemo asfaltno lokalno cesto, nadaljujemo po mostu čez reko Bistrico in zavijemo levo mimo domačije. Po asfaltni cesti nadaljujemo pot mimo kamnitega znamenja oz. kapelice na Obrežu do prvih hiš v zaselku Zagaj. Kmalu pridemo do glavne ceste Podčetrtek–Brežice. Previdno jo prečkamo in naravnost navzgor nadaljujemo do cerkve sv. Petra in središča Bistrice ob Sotli.

Tukaj se pot združi s prvim krakom Marijine romarske poti, ki pride v Bistrico ob Sotli s Svetih gor in se nato skupaj nadaljuje proti mejnemu prehodu Bistrica ob Sotli/Razvor.

V središču Bistrice ob Sotli gremo levo po lokalni cesti proti Kunšperku in kmalu pri manjšem parku na razpotju zavijemo levo. Spremljajo nas markacije planinske poti v Kumrovec. Pot nadaljujemo naravnost mimo hiš in transformatorja ter nekdanjih farm na Marofu po asfaltni cesti, ki zavije desno proti zaselku Polje pri Bistrici. Po prečkanju opuščene železniške proge nadaljujemo mimo prvih hiš in gremo levo na kolovoz, ki kmalu zavije levo ob Sotli in nas pripelje do Mednarodnega mejnega prehoda Bistrica ob Sotli/Razvor.

Pot se nato nadaljuje po hrvaškem ozemlju do Marije Bistrice.

 

Zemljevid etape:
Zemljevid etape
Profil etape:
Profil etape
Informacije:
informacije prenocisca gostisca vinske_kleti turisticne_kmetije