6: Varianta 2 - etapa 6: ROGAŠKA SLATINA – SV. EMA – (SPODNJE TINSKO) – PODČETRTEK – (SLAKE) – OLIMJE

24 km, 5 ur 30 min

 

Iz središča Rogaške Slatine nadaljujemo pot čez trg s fontano do prehoda čez železniško progo Stranje–Rogatec.
Do Podčetrtka nas bodo ob poti spremljale rumeno rdeče markacije Evropske pešpoti E7.
Previdno prečkamo progo in glavno cesto Celje–Rogatec ter gremo naravnost po lokalni cesti proti hribu, na katerem stoji cerkev sv. Trojice. Cesta se začne kmalu rahlo vzpenjati. Markacije nas nato usmerijo levo po poti skozi gozd, skozi katerega se povzpnemo do strnjenega naselja. Po dokaj uravnani lokalni cesti dosežemo cerkev sv. Trojice, od koder se nam odpre širok razgled na bližnjo in daljno pokrajino. Pred cerkvijo zavijemo desno do lokalne ceste. Tukaj zavijemo ponovno desno in po nekaj metrih levo  v naselje Brestovec. Sedaj hodimo po lokalni cesti, ki nas bo pripeljala do naselja in cerkve sv. Eme. Cesta se najprej vije skozi naselje Kamence. V križišču gremo levo proti naselju Vidovica ter naprej do cerkve sv. Eme.


Iz Svete Eme se lahko odpravimo tudi do Marijine cerkve na Spodnjem Tinskem. Do Tinskega in Olimja nas bo spremljala planinska markacija Štajersko-zagorske planinske poti, ki je občasno označena z veliko črko B (bratska). Od cerkve sv. Eme se ob pokopališču po označeni poti spustimo do glavne ceste Mestinje–Bizeljsko. Ob cesti gremo levo do bližnjega odcepa v desno. Najprej previdno prečkamo glavno cesto, nato pa še železniško progo Stranje–Imeno. Smo na lokalni cesti, po kateri gremo desno proti Cmereški Gorci. Pot se kmalu vzpne na razgledni greben, na začetku katerega stoji mogočna cerkev sv. Urbana. Po grebenu poteka pot skozi naselje Roginska Gorca in Bezgovica vse do cerkev sv. Marije in sv. Ane na Spodnjem Tinskem. Od Marijine cerkve gremo nekaj metrov nazaj do križišča, kjer zavijemo desno navzdol. Tu se nam pridružijo markacije Slomškove romarske poti. Ko sestopimo do dolinske ceste, gremo levo ob krajevni cesti približno 800 m do odcepa ceste v desno h kmetiji. Nad nami so električni vodniki visokonapetostnega daljnovoda Krško–Maribor. Sprva hodimo okoli kmetije po cesti, nato pa po gozdni poti ob potoku navzgor po soteski Ložno. Pri stebru daljnovoda pridemo na greben hriba Male Rudnice. Na grebenu zavijemo desno in se priključimo označeni Evropski pešpoti E7, ki vodi iz Podčetrtka čez Rudnico v Olimje.

Od cerkve sv. Eme se na vzhodni strani spustimo strmo po asfaltni cesti do bližnjih vikend hiš. Pri novejši hiši zapustimo cesto ter se usmerimo po stezi v gozd, po kateri sestopimo do asfaltne ceste, ki pripelje v dolino od cerkve sv. Eme. Pri kozolcu zavijemo levo in se med hišami mimo športnega igrišča podamo do železniške postaje Sodna vas, kjer previdno prečkamo železniško progo Stranje–Imeno. Kmalu smo pri glavni cesti Mestinje – Brežice. Po pločniku gremo vse do Term Olimia v Podčetrtku.
S pločnika se po stopnicah povzpnemo mimo hotelskih stavb do roba gozda. Nad ribniki zavijemo desno in se vzpnemo najprej po gozdni stezi, nato po gramozni cesti in po asfaltirani Trški cesti pod grad Podčetrtek. Tu v križišču zavijamo levo strmo navzdol v staro naselje Podčetrtek, in nadaljujemo s hojo desno nad cerkvijo sv. Lovrenca do Župnijskega potoka. Prečkamo potok in zavijemo desno navzgor ob potoku v Svinjski graben. Po gozdni cesti hodimo ob potoku. Ko pridemo iz soteske do križišča gozdnih cest se Evropska pešpot E7 odcepi v stransko dolino, mi pa gremo levo po gramozni cesti, ki vodi po jugovzhodnem pobočju Rudnice.

Pod hribom Juternik lahko po cesti, ki vodi med posameznimi domačijami navzdol v dolino Olimščice, dosežemo cerkev Device Marije na pesku v Slakah pri Podčetrtku. Do cerkve vodi planinska markacija. Od tukaj nato pot nadaljujemo do krajevne ceste Podčetrtek Olimje in naprej desno po sprehajalni stezi do središča Olimja.

Pod hribom Juternik in mimo domačije Grobin se spustimo v središče Olimja, kjer se nahaja samostan Olimje z najstarejšo lekarno v Sloveniji in Marijina cerkev.


 

Zemljevid etape:
Zemljevid etape
Profil etape:
Profil etape
Informacije:
informacije prenocisca gostisca vinske_kleti turisticne_kmetije