5: Varianta 2 - etapa 5: PTUJSKA GORA - JELOVICE – BUKOVJE – RUDIJEV DOM POD DONAČKO GORO – ROGATEC - ROGAŠKA SLATINA

28 km, 7 ur

 

Od Rudijevega doma nadaljujemo pot po asfaltni cesti navzdol v smeri Rogatca.

Od tukaj in vse do Bistrice ob Sotli nas bodo vodile okrogle rumeno-rdeče markacije.
 
Cesta se spušča mimo domačije Polajžer (po domače Goršek) do ostrega ovinka v levo, kjer zapustimo asfaltno cesto. Zavijemo desno in se po stezi ob robu gozda spustimo do vikend hiš z vinogradom, kjer ponovno stopimo na asfaltno cesto, ki smo jo prej zapustili. Po njej hodimo vse do gasilskega doma PGD Donačka Gora, kjer se naša pot priključi na glavno cesto Žetale–Rogatec. Po njej gremo desno do začetka steze za pešce, ki poteka vzporedno s cesto mimo osnovne šole in muzeja na prostem, vse do dvorca Strmol v Rogatcu.
Pri grajskem parkirišču zavijemo desno in pot nadaljujemo po asfaltni cesti ob grajski pristavi v smeri Sv. Florjana. Cesta se sprva vije po dolini, nato pa prečka manjše sedlo, s katerega se v serpentini spustimo do večje kmetije. Tu zavijemo najprej levo, nato pa takoj desno čez mostiček. Cesta, po kateri hodimo, se ponovno vzpenja in spušča po pokrajini, prepredeni z gozdovi, travniki, pašniki in posameznimi vinogradi. Na križišču v kraju Sveti Florjan zavijemo ostro levo. Pot nadaljujemo po cesti v smeri Rogaške Slatine. V naselju Tuncovec previdno prečkamo glavno cesto Celje–Rogatec in pot nadaljujemo naravnost po lokalni cesti. Pred seboj vidimo Marijino cerkev, imenovano Tri želje. Pod hribom Janina dosežemo Rogaško Slatino.

Preden dosežemo Rogaško Slatino, lahko obiščemo tudi Marijino cerkev na Tržišču. Po prečkanju glavne ceste v Tuncovcu zavijemo z Marijine romarske poti levo po lokalni cesti, ki nas vodi na vzpetino, na kateri stoji Marijina cerkev. Pot do Rogaške Slatine, kjer se priključimo Marijini romarski poti, nas vodi po lokalni cesti med hriboma Janina in Tržišče. Pri prehodu čez železniško progo smo ponovno na osrednji trasi poti.
 

Zemljevid etape:
Zemljevid etape
Profil etape:
Profil etape
Informacije:
informacije prenocisca gostisca vinske_kleti turisticne_kmetije