8: Varianta 1 - etapa 8: ŠENTJUR-RIFNIK – (SLIVNICA PRI CELJU) – KALOBJE - DOBJE – PLANINA PRI SEVNICI

18 km (27 km), 4 ure 45 min (7 ur 45 min)

 

Iz Šentjurja pot nadaljujemo v smeri Rifnika. Pri glavni cesti Dramlje–Šentjur v semaforiziranem križišču zavijemo levo v središče Šentjurja. Pri semaforju nadaljujemo pot naravnost po pločniku, skozi podhod pod železniško progo, do šentjurske industrijske cone. Od semaforiziranega križišča v Šentjurju do vrha Rifnika je naša pot označena z belo-rdečimi Knafelčevimi markacijami. Na križišču gremo naravnost do vznožja hriba Rifnik. Pri lesenem avtobusnem postajališču gremo levo po stopnicah navzgor do stanovanjske hiše. Po gozdni poti se nato povzpnemo do asfaltne ceste. Po cesti gremo desno navzgor mimo posameznih hiš in skozi gozd do križišča, kjer se levo odcepi cesta k ruševinam gradu Rifnik. Mi nadaljujemo pot desno po kolovozu navzgor proti vrhu Rifnika. Na vršnem grebenu se od naše poti odcepi planinska pot na vrh Rifnika, kjer je arheološko najdišče s starokrščansko cerkvijo sv. Maksimilijana. Gremo desno mimo vodnega zajetja navzdol do lesene brunarice Turističnega društva Šentjur. Od odcepa poti pred vodnim zajetjem pa vse do gradu Podsreda nas bodo po Marijini romarski poti vodile okrogle belo-rumene markacije za pohodne tematske poti. Mimo brunarice nadaljujemo pot levo po cesti navzdol.


Na južnem pobočju Rifnika se od Marijine romarske poti odcepi različica Marijine poti skozi Gorico pri Slivnici in Slivnico pri Celju. Osrednji poti se ponovno priključi na Kalobju.
Pot proti Gorici poteka najprej po kolovozu, ki se po pobočju spušča skozi gozd in čez travnike mimo posameznih hiš v dolino Voglajne, kjer pridemo do glavne ceste Šentjur–Kalobje. Ob glavni cesti gremo desno in na prvem odcepu zavijemo levo na lokalno cesto. Po tej valovito speljani cesti gremo med posameznimi hišami do cerkve sv. Urbana in se mimo osnovne šole spustimo v središče Gorice pri Slivnici.
Iz središča Gorice pri Slivnici se od krožnega prometa podamo ob glavni cesti proti Lesičnemu. Nekaj metrov za križiščem s cesto, ki vodi v naselje Voglajna, gremo desno čez manjši travnik v gozd. Po poti se vzpnemo do vikend hiše z manjšim vinogradom. Pot nadaljujemo naprej po gramozni cesti do asfaltne ceste, ki vodi na Slivnico. Po tej cesti pridemo desno do cerkve Marije Magdalene na Slivnici pri Celju. Od cerkve se vrnemo mimo vodnega korita nekaj metrov nazaj do odcepa lokalne ceste. Nadaljujemo levo do konca asfalta ter naprej po gramozni cesti. Panoramska cesta poteka dokaj uravnano po pobočju, od koder se nam odpre širok razgled vse do Pohorja, Boča in Donačke gore. Po tej cesti pridemo v zaselek Sele, od koder se po asfaltni cesti spustimo v dolino, kjer poteka glavna cesta Šentjur–Planina pri Sevnici. Pri bližnji gostilni prečkamo glavno cesto ter pot nadaljujemo naravnost po lokalni cesti, ki vodi v manjšo dolino. Na koncu asfalta se usmerimo desno po gramozni cesti navzgor. Kmalu smo pri hišah naselja Trno. Mimo kapelice pridemo do križišča s cesto, po kateri poteka Marijina romarska pot iz Rifnika na Kalobje.

Med stanovanjskimi hišami in posameznimi zidanicami se spustimo do ovinka pri kapeli, kjer zapustimo asfaltno cesto in gremo levo po dovozni cesti do kmetije ob robu gozda. Ob kmetiji nadaljujemo pot navzgor v gozd. Skozi gozd gremo do asfaltne ceste, ki vodi na Kalobje. Na križišču pri lesenem križu gremo naravnost navzgor po cesti do vrha hriba, kjer stoji Marijina cerkev na Kalobju.

Z vrha Kalobja nadaljujemo pot od cerkve po cesti naravnost navzdol, do roba gozda. Tukaj gremo levo na kolovoz, po katerem se spustimo skozi gozd in ob robu travnika nazaj na asfaltno cesto. Po cesti gremo levo skozi naselje Kostrivnica do desnega odcepa, kjer zapustimo asfaltno cesto in se po gozdni cesti podamo mimo domačije Frece do glavne ceste Šentjur–Planina pri Sevnici. Cesto previdno prečkamo in na prvem odcepu zavijemo levo navzgor. Po pobočju hriba Laze se povzpnemo mimo pokopališča v središče Dobja pri Planini, kjer stoji Marijina cerkev.

Od cerkve se vrnemo nekaj metrov nazaj do križišča, kjer nadaljujemo pot po cesti naravnost navzgor. Po panoramski cesti gremo vse do odcepa v vas Ravno, kjer zavijemo desno. Sprva skozi gozd, nato pa mimo posameznih hiš se spustimo v vas Ravno, kjer gremo levo po cesti do konca asfalta. Nato nadaljujemo pot po gramozni cesti. Sprva med polji, nato pa skozi gozd, imenovan Ravenski log. Ko pridemo ponovno na asfaltno cesto v naselju Brdo, gremo naravnost navzdol v dolino Gračnice, kjer previdno prečkamo glavno cesto. Po stari cesti, ki vodi skozi gozd navzgor, se povzpnemo v središče Planine pri Sevnici, nad katero se mogočno dvigajo ruševine starega gradu.

      
 

Zemljevid etape:
Zemljevid etape
Profil etape:
Profil etape
Informacije:
informacije prenocisca gostisca vinske_kleti turisticne_kmetije