7: Varianta 1 - etapa 7: ŠMARJE PRI JELŠAH – ZAVRŠE PRI GROBELNEM – BOTRIČNICA – ŠENTJUR

16 km, 4 ure 30 min 

 

Iz Šmarja pri Jelšah gremo nazaj do nadhoda čez železniško progo. Pred nadhodom zavijemo levo po ulici do križišča pred železniškim prehodom. Pot nadaljujemo desno čez železniški prehod ter nato levo po cesti proti gradu Jelše.
Po cesti gremo mimo gradu do konca asfaltne ceste in naprej po gramozni cesti do križišča v Spodnji Ponkvici. Na križišču gremo desno po cesti do lesenega avtobusnega postajališča v Podgaju. Pri postajališču zapustimo cesto in gremo levo po kolovozu mimo kmetije med polja. Po kolovozu dosežemo rob gozda, kjer zavijemo levo v gozd. Skozenj pridemo do starejše hiše in asfaltne ceste v naselju Spodnje Selce. Po cesti se spustimo do križišča, kjer zavijemo levo po dolini do večje kmetije. Sedaj se usmerimo desno po hribu navzgor do križišča s cesto, ki pripelje s Ponikve in Sloma. Po tej cesti gremo levo do Marijine cerkve v Završah. Odpre se nam lep razgled na okoliško pokrajino.

Iz Završ se po cesti spustimo do lesene garaže, kjer gremo desno po kolovozu v dolino do železniške proge Maribor–Zidani Most. Pri progi zavijemo levo po obvozni cesti do prehoda čez železniško progo Grobelno–Stranje. Previdno prečkamo progo ter pot nadaljujemo do bližnje ceste Celje–Šmarje pri Jelšah. Po pločniku se ob cesti odpravimo desno v središče Grobelnega, kjer v bližini železniške postaje prečkamo dvotirno magistralno progo. Takoj za železniškim prehodom gremo desno, po lokalni cesti ob progi, do večje kmetije. Pri kmetiji zavijemo levo na gramozno cesto, ki vodi po klancu navzgor. Na grebenu stopimo na asfaltno cesto, po kateri se podamo desno navzgor do kmetije in naprej do konca asfaltne ceste, kjer stopimo na kolovoz. Po kolovozu gremo naravnost med polji do zaselka Spodnji Vrh. V križišču nadaljujemo pot naravnost po kolovozu, ki poteka v levo po travnatem pobočju. Na grebenu stopimo v gozd ter se spustimo do asfaltne ceste. Po cesti gremo desno do odcepa naše poti v levo na gozdni kolovoz. Skozi mešani gozd se spustimo po pobočju do asfaltne ceste. Po tej cesti gremo levo čez Kamenski potok in naprej v hrib do zaselka Gorica. Na križišču zavijemo desno po cesti, ki jo kmalu zapustimo. Gremo levo po kolovozu do asfaltne ceste, kjer zavijemo levo in kmalu dosežemo Marijino cerkev na Botričnici.

Od cerkve nadaljujemo pot po cesti navzdol do Starega trga v Šentjurju. Marijina romarska pot vodi mimo rojstne hiše bratov Ipavcev in cerkve sv. Jurija.
Po klancu navzdol prispemo do glavne ceste Dramlje–Šentjur.

Za motorizirane romarje priporočamo krožno vožnjo (95 km) z ogledom nekaterih drugih Marijinih romarskih cerkva v bližnji okolici Šentjurja.
Iz Šentjurja najprej vozimo v smeri Dramlje mimo Žičke kartuzije, vse do Špitaliča pri Slovenskih Konjicah, kjer stoji cerkev Marijinega obiskanja.
Pot nadaljujemo skozi Žiče do križišča, kjer zavijemo proti Mariboru. Do cerkve Marije Vnebovzete na Prihovi nas vodi kažipot Prihova.
S Prihove nadaljujemo proti Zrečam, kjer pri cerkvi sv. Evgenija, zavijemo desno in peljemo čez most. Takoj spet zavijemo desno in nato levo navkreber. Po cesti vozimo do gostišča na koncu poti, kjer zavijemo desno. Pri naslednjem odcepu zavijemo desno na asfaltno cesto in nadaljujemo do druge makadamske ceste. Na koncu poti stoji romarska cerkev Matere Božje na Brinjevi gori.
Pot lahko nadaljujemo v smeri Celje in nato v smeri Vitanje, kjer stoji letna cerkev Marije Vnebovzete na Hriberci.
Od tu se peljemo najprej čez most v Vitanju. Držimo se smeri Nova Cerkev in nato smeri Dobrna, kjer v središču Dobrne stoji cerkev Marije Vnebovzete.

Iz Dobrne vozimo proti Vojniku in Celju. V kraju Arclin zavijemo levo proti Ljubečni in peljemo nazaj proti Šentjurju.
 

Zemljevid etape:
Zemljevid etape
Profil etape:
Profil etape
Informacije:
informacije prenocisca gostisca vinske_kleti turisticne_kmetije