6: Varianta 1 - etapa 6: RUDIJEV DOM POD DONAČKO GORO – LOŽNO - DOM NA BOČU – (KOSTRIVNICA) – PEČICA - LJUBIČNO – SLADKA GORA – ŠMARJE PRI JELŠAH

29 km, 9 ur

 

Od Rudijevega doma gremo proti zahodu po kolovozu do novejše brunarice. Nato zavijemo desno navzdol po robu travnika do gozdne ceste. Po cesti gremo levo v gozd skozi katerega pridemo do odcepa poti desno. Čez strm usek sestopimo do kolovoza, po katerem dosežemo cestni prelaz Brzika. Po glavni cesti Majšperk–Rogatec se odpravimo desno navzdol do lesenega križa, kjer zavijemo ostro levo na lokalno cesto. Po njej se povzpnemo do kmetije ter čez dvorišče nadaljujemo pot po kolovozu ob robu gozda do trase plinovoda, kjer poteka nova gramozna cesta. Prečkamo traso ter se strmo povzpnemo po grebenu v gozd. Po gozdni poti pridemo do velikega parkirišča, na robu katerega stoji gostišče. Nad gostiščem se vzpenja manjši hrib, na vrhu katerega stoji Marijina cerkev na Ložnem.

Na parkirišču gremo desno do kolovoza, po katerem dosežemo asfaltno cesto. Po cesti nadaljujemo pot desno pod daljnovodom do kmetije Vrhovski. Tukaj se od naše poti desno odcepi Stoperška planinska pot. Mi gremo naprej po cesti mimo gospodarskega poslopja proti Ravnemu Cerju. V bližini brunarice z ribnikom v levo zapustimo asfaltno cesto ter se podamo po dovozni gramozni cesti, ki poteka ob žični ograji navzgor. Postopno se začnemo vzpenjati na vrh hriba Plešivec, ki je z 820 metri nad morjem, najvišja točka Marijine romarske poti v Sloveniji. Pot se vzpenja skozi gozd in doseže vršni del planotastega Plešivca. Ko se pot zravna, gremo levo ter po južnem pobočju Plešivca naprej proti lovskemu domu Gavez. Občasno se nam odpirajo pogledi proti Rogaški Slatini in Obsotelju. Preden dosežemo lovski dom Gavez, pridemo na križišče poti. Levo se odcepi pot v Rogaško Slatino, mi gremo desno do cestne zapornice, kjer zavijemo levo po gramozni cesti do Gaveza. Od lovskega doma Gavez nadaljujemo pot naravnost po cesti do križišča za Formilo. Naša pot poteka naravnost do planinskega doma pod Bočem. V bližini planinskega doma stoji cerkev sv. Miklavža iz 16. stoletja.

Pri planinskem domu na Boču se od Marijine romarske poti odcepi pot, po kateri lahko obiščemo Marijino cerkev v Kostrivnici. Od planinskega doma na Boču gremo po asfaltni cesti v smeri Zgornje Kostrivnice do odcepa označene poti, kjer zavijemo levo. Najprej po ravni poti, nato pa navzdol pridemo do jase. Od jase nadaljujemo pot do velikega ovinka asfaltne ceste, vendar pot nadaljujemo po poti skozi gozd. Iz gozda pridemo do dveh starejših nenaseljenih domačij, mimo katerih gremo do velikega vodnega rezervoarja. Pot nadaljujemo mimo vinograda in posameznih vikendov navzdol do asfaltne ceste, ki vodi iz Zgornje Kostrivnice do planinskega doma na Boču. Po cesti gremo desno le nekaj metrov, nato pa krenemo levo navzdol in mimo kapelice v gozd. Pod cerkvijo sv. Lenarta se mimo šole spustimo v Zgornjo Kostrivnico, kjer stoji cerkev sv. Marije. Iz Zgornje Kostrivnice nadaljujemo pot proti Zgornjemu Gabrniku. Na drugem križišču zavijemo levo proti Spodnjemu Gabrniku. Iz naselja Spodnji Gabrnik se povzpnemo do glavne ceste Poljčane–Rogaška Slatina. Po cesti gremo desno, a jo kmalu zapustimo v levo ter se skozi naselji Beli Potok pri Lembergu in Jerovska vas odpravimo v Sladko Goro, kjer se ponovno priključimo glavni trasi Marijine romarske poti.

Od planinskega doma se odpravimo nekaj metrov do asfaltne ceste, kjer stojijo smerokazi. Prečkamo cesto ter se naravnost po kolovozu podamo med travniki do rastišča velikonočnice.
Širše območje Boča s Plešivcem je zaradi pestrosti in množice naravnih kulturnih vrednot zavarovano kot krajinski park.
Pot nadaljujemo mimo rastišča do gozda in naprej po južnih pobočjih, po poti čez Galke, v smeri Pečice. Pot vodi pretežno po gozdu in apnenčastih tleh, zato bodimo previdni. Na sredi poti do Pečice se levo pot odcepi v Gabrnik, mi pa gremo desno navzdol. Pazimo tudi, ko dosežemo zidanice in vinograde, kjer gremo po kolovozu ob obori za jelene navzgor do gozda, skozi katerega se spustimo do hiš. Po dovozni cesti dosežemo glavno cesto Poljčane–Rogaška Slatina, čez katero se od naše poti odcepi planinska pot proti Dolgi Gori. Mi gremo desno po gozdni cesti naprej navzgor, nato pa zavijemo levo skozi gozd navzdol do glavne ceste. Previdno prečkamo glavno cesto in se čez parkirišče bližnje vinogradniške kmetije odpravimo po kolovozu navzgor proti gozdu. Po kolovozu dosežemo lokalno asfaltno cesto. Zavijemo levo in po njej pridemo do turistične kmetije v Lovniku. Odpre se nam širok pogled na vinogradniško pokrajino Zbelovske Gorce ter v dolino, kjer poteka južna železnica Dunaj–Trst. Pot nadaljujemo po asfaltni cesti med vinogradi rahlo navzdol. Na križišču gremo desno navzgor do kolovoza, po katerem se povzpnemo do Marijine cerkve na Ljubični.
Od cerkve pot nadaljujemo najprej nazaj po isti poti v dolino do glavne ceste Poljčane–Rogaška Slatina. Pri vinogradniški kmetiji zavijemo desno na gramozno cesto in gremo po njej v dolino manjšega potoka. Desno na južnih pobočjih vidimo lepo negovane vinograde. Na prvem križišču zavijemo levo, saj desna cesta vodi le do bližnje hiše. Po dolini ob potoku se po gramozni cesti povzpnemo na grebensko cesto, ki jo dosežemo v bližini cerkve sv. Mihaela.
Po cesti gremo le nekaj metrov levo do odcepa gramozne ceste desno navzdol. Po tej cesti se spustimo do domačije ter pred ograjenim vrtom zavijemo levo na kolovoz. Kmalu smo na gozdni poti, po kateri v ključih sestopimo do asfaltne ceste. Mimo posameznih zidanic pridemo v Sladko Goro z znamenito Marijino baročno cerkvijo.
Od Sladke Gore skozi Šmarje pri Jelšah do Šentjurja nas bodo vodile okrogle belo-rumene markacije za pohodne tematske poti. Iz Sladke Gore se odpravimo po cesti naprej do naselja Nova vas. Pri prvih hišah gremo desno po cesti čez Polžanski potok ter skozi zaselek nadaljujemo pot navzgor do desnega ovinka. Tukaj zavijemo levo v gozd do bližnje kapelice. Od kapelice gremo levo navzgor ter se skozi gozd povzpnemo do grebenske ceste, ki jo prečkamo in pot nadaljujemo naprej po kolovozu. Smo v naselju Sotensko pri Šmarju. Po cesti pridemo do križišča ob robu gozda, kjer zavijemo levo navzdol po gramozni cesti. Skozi gozd se spustimo do osnovne šole v Šmarju pri Jelšah. Mimo šole gremo do križišča, kjer zavijemo levo. Ob cesti hodimo vse do nadhoda čez železniško progo Grobelno–Stranje. Po prečkanju železniške proge se po stopnicah spustimo do asfaltne ceste, po kateri gremo naravnost do središča Šmarij, kjer stoji Marijina cerkev. Naravnost čez glavno cesto Celje–Mestinje se lahko odpravimo po znameniti kalvariji do cerkve sv. Roka nad Šmarjem pri Jelšah.


 

Zemljevid etape:
Zemljevid etape
Profil etape:
Profil etape
Informacije:
informacije prenocisca gostisca vinske_kleti turisticne_kmetije