5: Varianta 1 - etapa 5: PTUJSKA GORA - JELOVICE – BUKOVJE – RUDIJEV DOM POD DONAČKO GORO

14 km, 4 ure 30 min

 

S trga na Ptujski Gori se spustimo po južnih romarskih stopnicah do osnovne šole ter mimo šole do križišča. Pot nadaljujemo naravnost po lokalni cesti mimo gasilskega doma do križišča za Slape. Tukaj gremo desno navzdol do glavne ceste Majšperk–Tržec. Po tej cesti gremo najprej desno proti Majšperku in na naslednjem križišču levo čez Dravinjo. Skozi Stogovce dosežemo začetek naselja Naraplje, kjer pri avtobusnem postajališču zavijemo desno čez mostiček proti Jelovicam. Po lokalni cesti gremo do ovinka med hišami, kjer zapustimo cesto. Gremo levo ob smrekovem drevoredu do brvi čez manjši potok. Sedaj se začne naša pot vzpenjati skozi bukov gozd proti Jelovicam. Na izstopu iz gozda pridemo na asfaltno cesto, po kateri se levo povzpnemo do turistične kmetije, ki leži v neposredni bližini cerkve sv. Bolfenka. Od cerkve sv. Bolfenka se nam odpre širok razgled na Haloze, Dravsko in del Ptujskega polja, Pohorje, Donačko goro in Boč ter Ravno goro in Ivanjščico na Hrvaškem. Ob lepem vremenu pa seže pogled vse do Uršlje gore in Pece ter do Kamniško-Savinjskih Alp.
Pot nadaljujemo po cesti navzdol do domačije Novina ter naprej do križišča cest, kjer stoji spomenik NOB. Po desni cesti gremo nekaj metrov do odcepa, kjer naša pot krene desno navzgor v gozd. Po strmi gozdni poti se povzpnemo do kolovoza in ob mladem iglastem gozdu dosežemo grebenski kolovoz, po katerem se levo povzpnemo na vrh Jelovic (624 m), najvišji vrh Haloz. Na vrhu stoji mogočna lipa. Po južni strani vrha pridemo do križišča s Stoperško planinsko potjo, ki vodi v Dolino Winettu. Mi gremo levo po kolovozu, ki nas v serpentinah pripelje na gramozno cesto. Po njej gremo desno do križišča z asfaltno cesto. Pred seboj imamo lep pogled na severna pobočja Donačke gore. Na sedlu gremo naravnost po cesti do domačije Bedenik v Kupčinjem Vrhu. Od Bedenikovih nadaljujemo pot do gozda, kjer se od naše poti odcepi kolovoz do cerkve sv. Mohorja.
Gremo naravnost do samotne kmetije. Skozi dvorišče kmetije in ob robu travnika se povzpnemo do gozda. Po kolovozu ob južnem robu hriba Kukma dosežemo zaselek Završe, ki spada v naselje Kupčinji Vrh. Ko stopimo na asfaltno cesto, ki pripelje iz Stoperc, gremo naravnost do domačije Stojnšek, kjer zapustimo cesto. Po kolovozu se podamo desno navzgor do gozda ter skozenj dosežemo križišče poti v Bukovju.

V Bukovju se odcepi krak Marijine romarske poti, ki  poteka naprej mimo Marijine cerkve na Brezju nad Žetalami do mednarodnega mejnega prehoda Gruškovje/Macelj ali naprej do mejnega prehoda Zgornji Leskovec/Cvetlin (VARIANTA 3 – opis v nadaljevanju).

Iz Bukovja se Marijina romarska pot nadaljuje desno po gozdni cesti, ki je nekoč služila kot trasa gozdne železnice, za spravilo lesa s pobočij Donačke gore. Usmerjajo nas belo-rdeče Knafelčeve in rumeno-rdeče markacije E7. Po pol ure hoda pridemo do Rudijevega doma pod Donačko goro.
Pri Rudijevem domu se začne Frölichova pot na Donačko goro, ki vodi skozi zavarovano območje pragozda. Pot je iz leta 1853 in je najstarejša nadelana planinska pot v Sloveniji.

Pri Rudijevem domu se odcepi še drugi krak Marijine romarske poti, ki teče tik ob meji skozi Obsotelje mimo Marijinih cerkva v Tržišču pri Rogaški Slatini, Slakah pri Podčetrtku in Olimju do mejnega prehoda Bistrica ob Sotli/Razvor. (VARIANTA 2 – opis v nadaljevanju).
 

Zemljevid etape:
Zemljevid etape
Profil etape:
Profil etape
Informacije:
informacije prenocisca gostisca vinske_kleti turisticne_kmetije