1: Varijanta 2 - etapa 1: TRATE – ZGORNJA VELKA – ŠENTILJ V SLOVENSKIH GORICAH

21 km, 6 h 15 min

 

Zahodna smer Marijine romarske poti se začne na mostu čez Muro v Tratah. Do bližnjega avstrijskega mesta Cmurek/Mureck vodi iz Mariazzela, ki je osrednje avstrijsko romarsko središče. Z obrežja reke Mure se povzpnemo v gričevnato pokrajino Slovenske gorice, po kateri hodimo vse do mesta Ptuj. Od mostu čez Muro vse do kmetije Eferl v Kaniži hodimo po poti, označeni z okroglimi belo-rdečimi Knafelčevimi markacijami.
Pri nekdanjem mejnem prehodu zavijemo desno ter se po kolovozu ob Muri odpravimo do večje jase. Tukaj zavijemo levo strmo po hribu navzgor. Pridemo do jase na hribu Einsiedelberg – Puščavniški breg. Z jase zavijemo v gozd ter skozenj dosežemo glavno cesto Trate–Lenart, kjer je odcep za Lokavec.
Na križišču z glavno cesto gremo po lokalni cesti za Lokavec ter na prvem odcepu zavijemo desno. Kmalu nas smerokaz usmeri levo navzdol h kmetiji Zver. Pot nadaljujemo mimo hleva v dolino, kjer prečkamo potok ter se usmerimo desno v gozd. Po gozdni poti se povzpnemo do grebena, po katerem teče asfaltna cesta Dražen Vrh–Lokavec. Po njej gremo desno do odcepa, kjer nas markacije usmerijo desno po poti med gozdom in poljem. Kmalu smo v gozdu, skozi katerega pridemo na jaso s kapelico. Pot se usmeri levo v gozd in kmalu doseže lovski dom Velka. Čez dvorišče lovskega doma se spustimo do ribnika ter pot nadaljujemo po nasipu med dvema ribnikoma. Ob spodnjem ribniku gremo do glavne ceste Trate–Lenart. Po njej gremo levo do odcepa lokalne ceste za Dražen Vrh, kjer zavijemo desno proti kmetiji Holer. Ob obori za jelene dosežemo križišče na grebenu, kjer gremo desno ter se usmerimo po vrhu Dražen Vrha proti Zgornji Velki. Hodimo po grebenski cesti do križišča, kjer je križ, ter naprej do odcepa v levo navzgor proti kmetiji Oman. Čez griček nadaljujemo pot po cesti do križišča, kjer zavijemo levo ter mimo avtobusnega obračališča in kapelice dosežemo trg s cerkvijo Marije Snežne na Zgornji Velki.

Z Zgornje Velke nadaljujemo pot levo, mimo gostilne proti Spodnji Velki. Pri kapeli zavijemo desno po makadamski cesti proti samotni kmetiji, mimo katere se usmerimo v gozd. Po prihodu iz gozda ugledamo pred seboj Rajšpovo gomilo, majhen grič, porasel z drevesi. Spustimo se do potoka Velka ter se po prečkanju povzpnemo na vrh gomile. Z nje sestopimo do travnika, po katerem se povzpnemo do kmetije Rajšp.
Od kmetije Rajšp nadaljujemo pot do glavne ceste Zgornja Velka–Jurovski Dol. Po njej gremo desno in pri bližnji hiši zavijemo levo z grebenske ceste na gramozno cesto. Mimo vikenda nadaljujemo pot do kmetije, kjer gremo desno na poljsko pot ter mimo gozda do njive, ob kateri se spustimo naravnost v dolino. Ob malem potočku gremo levo ter se povzpnemo do domačije z več poslopji. Mimo hiše se odpravimo naprej do potoka in se vzpnemo do asfaltne ceste. Gremo čez dvorišče in po poti mimo njive navzgor do gozdne ceste. Cesto kmalu zapustimo in se usmerimo desno skozi sadovnjak do vinograda, kjer pridemo ponovno na gramozno cesto. Mimo vinograda pridemo na asfaltno cesto v naselju Šomat. Ko dosežemo začetek gozda, zavijemo levo navzdol v dolino potoka Globovnica. Pri domačiji Pleteršek pridemo ponovno na asfaltno cesto ter gremo po njej desno. Dosežemo glavno cesto, ki pelje z Zgornje Velke na Vranji Vrh. Na križišču gremo levo po cesti, jo za kratek čas zapustimo ter se ponovno vrnemo nanjo. Po cesti nadaljujemo pot mimo trgovine naravnost do lovskega doma na Vranjem Vrhu. Od lovskega doma se vrnemo do večstanovanjske zgradbe, za katero zavijemo desno navzdol do hleva. Pot nadaljujemo skozi gozd in travnik do asfaltne ceste, s katere kmalu zavijemo levo v gozd in pridemo do ''vučje jame''. Po cesti gremo navzgor do izstopa iz gozda ter mimo starejše hiše do odcepa, kjer zavijemo desno v Srebotje. Med vinogradi in posameznimi domačijami nadaljujemo pot v dolino, kjer zavijemo levo na asfaltno cesto. V naslednjem križišču gremo naravnost po dolini do mostu čez Jakobski potok. Za mostom zavijemo desno ter se po robu pašnika podamo v gozd. Povzpnemo se do sadovnjaka, skozi katerega dosežemo vrh grebena s posameznimi hišami Zgornjega Jakobskega Dola. Po cesti gremo desno do vinograda, kjer se usmerimo levo v gozd. Skozi gozd se spustimo v dolino Vukovskega potoka, od koder se ponovno povzpnemo do naslednjega grebena. Pod električnim daljnovodom nadaljujemo pot v gozd, skozi katerega se spustimo do vinograda, mimo katerega dosežemo turistično kmetijo.

   

Karta lokacije puta:
Zemljevid etape
Profil puta:
Profil etape
Informacije:
{picture_name}