30: ZAVRČ, p. c. Marijinega vnebovzetja, n. v. 285 m

Romarska cerkev stoji na osamljeni razgledni točki nad reko Dravo, v bližini župnijske cerkve.
O nastanku te podružnične cerkve je ohranjena legenda. Po izročilu naj bi jo zgradili splavarji. Na neki Marijin praznik so splavarji pluli po Dravi in eden izmed splavarjev je utonil. V tem so preostali videli božjo kazen, ker so splavarili na Marijin praznik, in v zadoščenje za greh in kot prošnjo za varstvo v prihodnje so zgradili cerkev Mariji v čast.
Zidavo te cerkve se postavlja najkasneje v drugo polovico 16. stoletja in takrat je bila že znana božja pot. Okrog leta 1700 je bila prvotni cerkvi dozidana baročna kapela. Je enoladijska poznogotska stavba, s tristranim prezbiterijem, rebrastim stropom in prelepim gotskim stranskim vhodom Oslov hrbet.
Glavni oltar, na katerem kraljuje Marija Kraljica z detetom, je delo J. Holzingerja. Stranska oltarja sta posvečena sv. Urbanu in sv. Antonu puščavniku. V kupolasto obokani kapeli je baročni oltar rožnovenske Matere božje.
Cerkev je leta 1914 poslikal Franc Horvat iz Maribora. V prezbiteriju je upodobil Marijino življenje in smrt, v kupoli kapele pa Marijino kronanje in poveličanje.
Glavni romarski shod je na praznik Marijinega vnebovzetja, 15. avgusta.

Župnija Zavrč
Zavrč 12
2283 Zavrč
Tel: +386 (0)2 761 55 51

 

Fotografija cerkve:
ZAVRČ, p. c. Marijinega vnebovzetja, n. v. 285 m

Opis: Cerkev Marijinega vnebovzetja, Zavrč

Fotografija cerkve:
ZAVRČ, p. c. Marijinega vnebovzetja, n. v. 285 m

Opis: Cerkev Marijinega vnebovzetja, Zavrč