25: SLAKE (pri Podčetrtku), p. c. Device Marije na Pesku, n. v. 240 m

Cerkev Device Marije na Pesku sodi med stara božjepotna svetišča in je prvič omenjena leta 1545. Po stilu sodeč sta prezbiterij in ladja nastala okoli leta 1500. V prvi polovici 17. stoletja so cerkvi prizidali enotno grajen zvonik, spodaj kvadraten, zgoraj oktagonalen in šilast kot puščica. Konec 17. stoletja sta bili dozidani obe kapeli, okoli leta 1700 pa so cerkev barokizirali.
Za podružnično cerkev bogata notranjščina kaže na velikodušnost mecenov grofov Attemsov. Freske iz leta 1712 so po oceni umetnostnih zgodovinarjev ena najimenitnejših iluzionističnih poslikav na Štajerskem. Slikarije krasijo celoten prezbiterij, ladjo, obe kapeli ter kor in so delo mojstra iz Attemsovega slikarskega kroga.
Tudi oprema sodi v čas nastanka fresk, glavni oltar je iz začetka 18. stoletja in je v celoti iz marmorja. V osrednji niši z grbom Attemsov je na krogli, ki plava nad oblaki, kip Kraljice Marije, ob njem stojijo veliki leseni kipi, delo laškega mojstra Božiča.
Oltar v levi kapeli je bil poslikan leta 1704 in je posvečen sv. Florijanu, oltar v desni kapeli je iz 1. polovice 18. stoletja, posvečen sv. Marku. Orgle je leta 1751 napravil mojster Janeček iz Celja. Cerkev obdaja ovalno pokopališče.

Župnija Podčetrtek
Trška cesta 79
3254 Podčetrtek
Tel: +386 (0)3 582 90 70
 

Fotografija cerkve:
SLAKE (pri Podčetrtku), p. c. Device Marije na Pesku, n. v. 240 m

Opis: Cerkev Device Marije na Pesku, Slake (pri Podčetrtku)

Fotografija cerkve:
SLAKE (pri Podčetrtku), p. c. Device Marije na Pesku, n. v. 240 m

Opis: Cerkev Device Marije na Pesku, Slake (pri Podčetrtku)