23: TRŽIŠČE (pri Rogaški Slatini), p. c. Marijinega vnebovzetja, n. v. 296 m

Poznogotska cerkev je bila prvič omenjena leta 1545 in je bogato opremljena z baročno opravo. Ljudje so cerkev poimenovali Marija želja, ker je v starih vodnikih Tržiška Marija opisana kot priprošnjica pri srčnih zadevah.
Kapela je prizidek iz leta 1750. Veliki oltar je baročna mojstrovina delavnice Mersi iz Rogatca iz okoli leta 1756. Na njem je upodobljeno Marijino kronanje. Postna slika kaže Marijino vnebovzetje. Iz istega obdobja sta tudi oba stranska oltarja v cerkveni ladji. Na desnem oltarju sta kipa Barbare in Magdalene, v sredini pa slika Lenarta in obeh Valentinov. Na levem oltarju sta kipa Joahima in Ane, v sredini pa slika sv. Uršule. Ta oltar je bil prvotno posvečen pasavski Mariji. Slika kopije Marije Pomagaj iz Passaua visi v prezbiteriju. Oltar v stranski kapeli je posvečen sv. Jožefu in je najverjetneje prednik sedanjega velikega oltarja. Ima temnorjavo osnovo in bogato pozlato ter je lep primer oltarjev iz 3. četrtine 17. stoletja.
Cerkev sv. Marije v Tržišču je tudi končna točka skoraj 200 let stare najbolj priljubljene sprehajalne poti obiskovalcev Zdravilišča Rogaška Slatina.

Župnija Rogaška Slatina
Brestovška 2
3250 Rogaška Slatina
Tel: +386 (0)3 581 39 32
E-mail: urednik@zupnija-rogaska.net
Web: www.zupnija-rogaska.net
 

Fotografija cerkve:
TRŽIŠČE (pri Rogaški Slatini), p. c. Marijinega vnebovzetja, n. v. 296 m

Opis: Cerkev Marijinega vnebovzetja, Tržišče (pri Rogaški Slatini)

Fotografija cerkve:
TRŽIŠČE (pri Rogaški Slatini), p. c. Marijinega vnebovzetja, n. v. 296 m

Opis: Cerkev Marijinega vnebovzetja, Tržišče (pri Rogaški Slatini)