21: KOPRIVNICA, ž. c. Marijinega vnebovzetja

O imenu kraja kroži med ljudmi zanimiva zgodba. Pravijo, da je pred davnimi časi neka deklica pasla čredo krav na hribčku na sredi vasi. Ko se je brezskrbno igrala, je po naključju sredi kopriv našla Marijino svetinjico, o čemer je pripovedovala doma in drugim. Zgodba se je širila od ust do ust in tudi to svetinjico naj bi marsikdo videl. Tako naj bi sčasoma začeli kraj imenovati Koprivnica – ker je bilo »najdišče« v koprivah, koprivcah.
V 17. stoletju so nekje na tistem mestu zgradili poznobaročno cerkev, ki je danes župnijska cerkev, posvečena Mariji Vnebovzeti. Verjetno je na mestu sedanje cerkve že prej stala starejša cerkev ali vsaj kapela, o čemer pričajo freske na levi strani ladje s prizori Kristusovega rojstva. Cerkev je leta 1808 posvetil škof Leopold von Firman. Leta 1824 so cerkev podaljšali in zgradili zvonik. V glavnem oltarju, ki je zrasel iz baročne kiparske tradicije iz okrog leta 1800, sta kip Marije z Jezusom in kip Marije kot ponazoritev njenega odhoda v nebesa. V ladji sta dva stranska oltarja, levi je posvečen sv. Ani,  desni sv. Križu.
V bližini cerkve je postavljena kapela Lurške Matere božje, ki jo je leta 1885 dal zgraditi domačin Blaž Sikošek v zahvalo za srečno vrnitev iz bitke pri Novari.

Župnija Koprivnica
Koprivnica 4
8282 Koprivnica
Tel: +386 (0)7 497 65 30


 

Fotografija cerkve:
KOPRIVNICA, ž. c. Marijinega vnebovzetja

Opis: Cerkev Marijinega vnebovzetja, Koprivnica

Fotografija cerkve:
KOPRIVNICA, ž. c. Marijinega vnebovzetja

Opis: Cerkev Marijinega vnebovzetja, Koprivnica