11: SLADKA GORA, ž. c. Čudodelne Matere božje, n. v. 301 m

Dvostolpna romarska cerkev Matere božje, položena med vinorodne sladkogorske griče, je prvovrstna baročna umetnina in po čudoviti arhitekturi in bogati opravi sodi med najpomembnejše kulturne spomenike na Štajerskem.
Zgodovinski viri navajajo, da so romarji začeli obiskovati Sladko Goro zaradi razodetja na hribu nad cerkvijo. Ker se je na Goro zatekalo vse več vernikov, je prvotna cerkev sv. Marjete, zgrajena v 14. stoletju, postala premajhna. Leta 1744 so na istem mestu pod vodstvom arhitekta Janeza Fuchsa začeli graditi sedanjo cerkev in jo končali v desetih letih.
Zgrajena je v značilnem baročnem slogu z igrivimi stolpiči in zalomljeno streho.
Notranjost prekrivajo stenske slikarije, ki sodijo med naše osrednje umetnostne stvaritve baroka. Freske so delo Franca Jelovška, enega najbolj znanih slovenskih baročnih slikarjev, ki je tu ustvaril tudi avtoportret.
Kiparske stvaritve in izdelki umetnega mizarstva, ki krasijo pet oltarjev, dve spovednici in orgelsko omaro, je ustvarjalo več delavnic. Posebno pozornost priteguje glavni oltar s kipcem čudodelne sladkogorske Marije v osrednji vdolbini, ki se koplje v čarobni osvetljavi.
V cerkvi najdemo tudi oljno sliko Marijinega sprejema v nebesih, delo še enega znamenitega baročnega slikarja, Antona Cebeja.
Orgle je izdelal celjski mojster Janeček leta 1755.
Cerkev obdaja ovalno obzidje in župnijski vrt, med domačini imenovan tudi »park«.
Na Sladki Gori je vsakoletno romanje 13. avgusta. Na predvečer romanja ponovno oživljajo romarsko procesijo, ki so jo nekoč poimenovali Romarski vrtec.

 

Župnija Sladka gora
Sladka gora 11
3240 Šmarje pri Jelšah
Tel: +386 (0)3 582 41 61
Web: www.sladkagora.com

 

Oskrbovana iz župnije Šmarje pri Jelšah:
ŽU Šmarje pri Jelšah, Cesta na sv. Rok 2, 3240 Šmarje pri Jelšah,
Tel: +386 (0)3 582 11 32
 

Fotografija cerkve:
SLADKA GORA, ž. c. Čudodelne Matere božje, n. v. 301 m

Opis: Cerkev Čudodelne Matere božje, Sladka gora

Fotografija cerkve:
SLADKA GORA, ž. c. Čudodelne Matere božje, n. v. 301 m

Opis: Cerkev Čudodelne Matere božje, Sladka gora