9: KOSTRIVNICA, ž. c. Čenstohovske Matere božje, n. v. 297 m

Leta 1750 je neki romar iz Čenstohove prinesel podobo jasnogorske Marije v cerkev sv. Lenarta v Dreveniku, ki je bila takrat kostrivniška župnijska cerkev. Ker je bila ta starodavna cerkev odmaknjena, župnišče z gospodarskimi poslopji pa zaradi plazovitega zemljišča tudi ogroženo, so se v 18. stoletju domačini skupaj s takratnim župnikom Francem Grmičem odločili za zidavo novega svetišča, ki bo bolj v središču župnije in na varnejšem mestu. V rekordnem času so v Zgornji Kostrivnici na griču, ki ga je podaril rogaški grof Leslie, v letih 1766–1769 pozidali sedanjo baročno cerkev. Ta je po svoji arhitekturi prava mojstrovina tistega časa. Že pred gradnjo so se odločili, da jo bodo posvetili »Poljski Mariji«.
Romarja tudi danes prevzame razgibana zunanjščina, ko pride v cerkev, pa je še bolj
očaran. Glavni oltar je čudovito baročno delo. Sem so ga prinesli iz mariborske cerkve sv. Alojzija, potem ko je bil tamkajšnji jezuitski samostan ukinjen. Drugi štirje oltarji so lepo baročno delo mojstra Franca Kotnika iz leta 1859.
Glavni romarski shod je na Jakobovo nedeljo (po godu sv. Jakoba, ki je 25. julija), saj je bil na to nedeljo leta 1784 posvečen glavni oltar Mariji v čast.

 

Župnija Kostrivnica
Zgornja Kostrivnica 2
3241 Podplat
Tel: +386 (0)3 582 42 50
 

Fotografija cerkve:
KOSTRIVNICA, ž. c. Čenstohovske Matere božje, n. v. 297 m

Opis: Cerkev Čenstohovske Matere božje, Kostrivnica

Fotografija cerkve:
KOSTRIVNICA, ž. c. Čenstohovske Matere božje, n. v. 297 m

Opis: Cerkev Čenstohovske Matere božje, Kostrivnica